Compassion ved selvkritik og skam

Selvkritik og skam er ofte en del af problemet ved angst, lavt selvværd, traumer og stress. Compassion fokuseret terapi er udviklet med henblik på at afhjælpe selvkritik og skam.

Selvkritik og skam opstår, når du oplever ikke at være god nok eller ikke at præstere godt nok. De fleste kan genkalde sig selvbebrejdelser i en hård tone som ”Hvorfor glemte jeg nu det, hvor var det dumt!”. Kritikken kan også være rettet mod dig selv som person: ”der er sikkert ingen, som vil være sammen med mig, når jeg er så kedelig…”. Der er altså noget på spil i forhold til behovet for at blive accepteret af andre, og være en del af et fællesskab.

Medfølende selvregulering versus negativ selvkritik

Der er ofte positive hensigter med selvkritik, såsom at tilskynde sig selv til at være ordentligt overfor andre eller undgå fejl. Man kan være bange for at slippe sin selvkritik. Hvad nu hvis jeg bliver doven, egoistisk eller for selvfed?. At kritisere sig selv eller blive kritiseret af andre på en negativ måde, virker imidlertid sjældent hjælpsomt.

Du kan tænke tilbage på de lærere, som du har haft og deres forskellige pædagogiske tilgange. Der kan være strenge lærere, som gør hyppig brug af at straffe, skælde ud, kontrollere eller kritisere eleverne. Andre lærere kan overvejende være imødekommende, anerkende og inddrage eleverne på en ligeværdig måde. De fleste vil mene, at de blev mest motiveret af og trivedes bedst med imødekommende lærere. På samme måde trives og motiverer vi i reglen os selv bedst ved at tale til os selv med en venlig indre stemme.

Ved ønske om at forbedre sig, kan man i stedet tage sigte efter at møde sig selv med en medfølende selvregulering. Ved medfølende selvregulering er der fokus på udvikling og læring. Det kan for eksempel være ”ærgerligt at jeg glemte de ting, men jeg har også haft travlt, så det er forståeligt. Fremover må jeg lave en påmindelse til mig selv, så skal det nok gå”.

Hvordan virker compassion fokuseret terapi?

Oplevelser fra tidligere i livet af at blive ydmyget af andre eller ikke blive mødt på dine behov, kan føre til skam og selvkritik. Din oplevelse af andres negative syn på dig dengang, kan blive en del af din selvopfattelse. Når et menneske oplever høj grad af selvkritik og skam, vil det være forbundet med negative tanker og psykisk smerte. Det kan hjælpe at møde sig selv og blive mødt med compassion.

Begrebet compassion kan oversættes til medfølelse, men det er ikke helt dækkende. Compassion er en sensitivitet over for egen og andres lidelse kombineret med en forpligtelse til at søge at afhjælpe lidelsen. Det handler om både at kunne give og modtage compassion.

De fleste af dem, som jeg møder i klinikken, mestrer i høj grad at give compassion til andre. Derimod kan det være svært at modtage compassion fra sig selv såvel som fra andre. Vi kan arbejde med dette ud fra en række effektive metoder. Det kan for eksempel være at sætte fokus på en side af dig, som repræsenterer egenskaber som kærlig omsorg, styrke, visdom og mod. Denne side af dig kan forstærkes ved brug af visualisering eller hypnose og bidrage til at møde dig selv med større forståelse og skabe et mere positivt selvbillede.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *