På sporet af den gode søvn

Jeg sover uden problemer. Det er rigtigt, at det gamle naturlige spor er blevet genoplivet. Jeg nyder det.
(kvinde 71 år efter dobbeltsession med søvnhypnose)

Den vigtige nattesøvn

En god søvn er vigtig for at kunne vågne op veludhvilet og med energi til at imødegå dagens oplevelser. Vi restituerer os og lagrer dagens erfaringer under en sammenhægende nattesøvn, som for de fleste voksne mennesker bør være 7-9 timer. Hvis man har problemer med at sove, så er det derfor vigtigt at gøre noget ved det.

Problemer med at sove

Mange mennesker har problemer med at sove i perioder eller mere permanent. Det kan enten være svært at falde i søvn, søvnen kan være afbrudt, man sover for let eller vågner for tidligt om morgenen. Der kan være forskellige grunde til, at man har svært ved at sove. Det kan skyldes at arbejde eller småbørn, har taget opmærksomhed i nattetimerne over længere tid. Stress og bekymringer er ofte årsag til søvnproblemer. Omvendt kan en dårlig nattesøvn også give stress og bekymringer, således at det bliver en ond cirkel.

Hvis man har sovet dårligt over længere tid, kan det være vanskeligt at finde tilbage til den gode søvn, og man kan bekymre sig om, hvor vidt man nu kan sove allerede inden man lægger sig. Noget så naturligt som at sove kan blive en præstation, men at bruge viljens kraft til at falde i søvn hjælper næppe.

Hvordan arbejder jeg med søvn?

Når jeg arbejder med søvn, spørger jeg først og fremmest ind til årsagerne til at det er blevet et problem. Jeg giver konkrete råd til at forbedre søvnen. For eksempel at skabe faste rammer omkring søvnen, undgå stimulanser, lægge bekymringer fra sig og lave beroligende aktiviteter inden sengetid (se gode råd nederst på denne side). Det kan også være relevant, at bearbejde de problemer eller bekymringer, som giver anledning til den dårlige søvn. Desuden kan hypnose anvendes til at hjælpe en bedre søvn på vej.

Hypnose som hjælp til at sove bedre

Under trance falder sindet til ro, da det parasympatiske nervesystem aktiveres. Det parasympatiske nervesystem får puls og blodtryk til at falde, hjernebølgerne bliver langsommere og musklerne slapper af mm. I trancetilstanden er sindet mere åbent overfor at ændre sig og finde nye veje, hvor man kan erstatte tidligere negative forestillinger med positive. Det at blive inviteret til at danne forestillinger i denne tilstand, påvirker altså underbevidstheden i den ønskede retning.

De fleste mennesker kan genkalde sig tidligere tiders god søvn, men er kommet bort fra det på grund af længere tids søvnproblemer. Der anvendes sætninger, som inviterer til at komme tilbage på sporet af den gode søvn, som ovenstående citat illustrerer. Sætninger om at søvnen indtræder helt af sig selv og kroppen ved hvordan det kan ske naturligt, bidrager til at give slip og lade sig glide ned i søvnen uden anstrengelse.

Du kan læse mere om hypnose i afsnittet om terapihttps://www.psykolog-engelund.dk/terapi/. Jeg har lagt en gratis lydfil til at falde i søvn på under afsnittet om stress, underafsnit om at forebygge stress.https://www.psykolog-engelund.dk/stress/. Psykolog Bobby Zachariae har desuden lavet en lydbog om søvnhttps://www.saxo.com/dk/sov-godt-redskaber-til-haandtering-af-soevnproblemer_bobby-zachariae_lydbog-download_9788763830133.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *